Prima maşină electronică de calcul din România realizată în mediul universitar a împlinit, ieri, frumoasa vârstă de 50 de ani, motiv pentru care conducerea Universităţii Politehnica Timişoara a organizat o acţiune aniversară. MECIPT - 1 a fost construit în 1961 şi avea peste 100.000 de lipituri, 2.000 de tuburi electronice, 30 de kilometri de fire, 20.000 de rezistenţe şi 4 kb de memorie, iar toate aceste calităţi hard şi soft îl ajutau să realizeze 50 de operaţii pe secundă. "Suntem mândri că toate aceste realizări s-au făcut la Timişoara şi avem datoria de a-i omagia pe cei care prin harul lor au reuşit o asemenea performanţă", a declarat rectorul Universităţii Politehnica, Nicolae Robu. Primul experiment la care a fost supus MECIPT - 1 a avut loc în 17 mai 1962, în faţa grupului de cercetători şi a academicianului Grigore Moisil, şi a constat din traducerea unei fraze din engleză în română.
Aplicaţii industriale
Ulterior, cu ajutorul calculatorului de la Timişoara, inginerii au proiectat barajele de pe Bistriţa şi Argeş, a fost automatizat procesul de producţie de la Fabrica de Bere Timişoara, dar a fost de ajutor şi bucureştenilor, care l-au folosit la proiectarea Pavilionului Expoziţional din Piaţa Scânteii. Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la realizarea primului calculator din România, în faţa clădirii unde a funcţionat Centrul de Calcul MECIPT a fost dezvelită o placă memorială.
Prima maşină electronică de calcul din România realizată în mediul universitar a împlinit, ieri, frumoasa vârstă de 50 de ani, motiv pentru care conducerea Universităţii Politehnica Timişoara a organizat o acţiune aniversară. MECIPT - 1 a fost construit în 1961 şi avea peste 100.000 de lipituri, 2.000 de tuburi electronice, 30 de kilometri de fire, 20.000 de rezistenţe şi 4 kb de memorie, iar toate aceste calităţi hard şi soft îl ajutau să realizeze 50 de