Aplombul preşedintelui Băsescu, care, spre a-şi demonstra spiritul democratic, a primit miercuri seara, la Cotroceni, pentru un interviu, reporterul unei hulite televiziuni de mogul, n-a reuşit să suplinească lipsa de conţinut şi de argumente a discursului. În zeci de minute dedicate crizei libiene, el n-a izbutit să explice convingător inexistenţa, zile în şir, a unei reacţii politice româneşti, iar trimiterea în croazieră pe Mediterana a unei fregate nu înlătură sentimentul că ţara e tot mai greu - sau deloc: la Summit-ul de la Paris, spre deosebire de Polonia, România nici n-a fost invitată - primită în sala de decizii.
Derutată a fost şi abordarea de către preşedinte a chestiunilor de politică şi administraţie interne. Într-o zi în care instanţele tocmai eliberau arestaţii de la Albiţa din cauza precarităţii probelor, am aflat iar că se duce o înverşunată luptă cu evaziunea şi contrabanda... Am mai aflat că există preocuparea de a stopa matrapazlâcurile ce afectează siguranţa alimentară, dar nu şi cum.
Parcă obosit şi excedat de temă, Traian Băsescu s-a oprit şi asupra degringoladei dintr- un PDL care se duce la fund, dar îşi continuă concertul, ca orchestra de pe Titanic. “ N-am cum să-i mai duc în cârcă”, părea să spună, ca un părinte dezamăgit, preşedintele, omiţând desigur să se recunoască coautor al unei politici economice şi sociale falimentare, dar pregătind o portiţă: nu-i exclus ca o nouă criză să ne treacă graniţa. Cu doar câteva ore înainte, senatorul PDL Vasile Nistor demisionase din partid: “Nu pot să mai sprijin un Guvern care a făcut atât de mult rău poporului român”. Cu doar o săptămână în urmă, deputatul PDL Mircia Giurgiu votase şi el “pentru” la moţiunea de cenzură, iar alţi deputaţi portocalii erau indignaţi că li se interzice să-şi exprime votul. Culesul (sau căderea) portocalelor va continua. E greu de presupus că va putea fi