România a atras până în martie 2011 2,15 miliarde de euro din fondurile europene, faţă de 600 de milioane de euro la sfârşitul anului 2009, dar o mare parte din banii plătiţi anul trecut beneficiarilor de fonduri europene au fost prefinanţări, iar mulţi beneficiari au rămas doar la acest stadiu.
"În acest moment, Guvernul nu mai are fonduri disponibile pentru acordare de prefinanţări decât într-o marjă foarte mică. Comisia Europană ne-a acordat un avans de 2 miliarde euro pentru prefinanţări la începutul lui 2007", a spus ieri Cătălin Vătafu, consilierul premierului Emil Boc pe probleme de fonduri europene, la conferinţa "Caravana Fondurilor Europene în 2011 - Cum vor schimba fondurile europene România?", organizată ieri de Ziarul Financiar în parteneriat cu Banca Transilvania, AMPOSDRU, autoritatea de management care gestionează fondurile europene pentru resurse umane şi Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Prefinanţările sunt bani alocaţi de la bugetul de stat pentru a-i ajuta pe beneficiari să demareze proiecte, iar rambursările sunt bani alocaţi de Comisia Europană după ce cheltuielile pe proiecte sunt justificate prin acte. Numai prin programul POSDRU, destinat dezvoltării resurslor umane, s-au acordat prefinanţări cu o valoare de 425 de milioane de euro în perioada 2007- 2010, din plăţile totale de 485 milioane de euro făcute în aceeaşi perioadă.
Greul de-abia acum vine pentru românii care au început proiecte finanţate din fonduri europene, pentru că statul nu mai are bani de prefinanţări, iar rambursările sunt acordate numai dacă se depun actele care să justifice la Comisia Europeană cum s-au cheltuit banii.
De la sfârşitul anului trecut până pe 18 martie s-au făcut plăţi în valoare de 450 de milioane de euro, astfel încât rata de absorbţie a fondurilor europene a ajuns la 10,7% din cele aproa