PENTRU A SCĂPA DE DOSARUL DE INFORMATOR. Fostul ministru al justiţiei ar fi ajuns la performanţa de a-şi schimba scrisul, la vârsta de 70 de ani, pentru a demonstra că nu a dat note informative Securităţii, cum susţine CNSAS.
Fostul ministru al justiţiei Rodica Stănoiu ar fi ajuns la performanţa de a putea să scrie cu totul altfel pentru a demonstra că nu a fost informatoare a Securităţii. Teoria este susţinută de un expert criminalist autorizat, specializat în străinătate, care a avut la dispoziţie toate documentele aflate în dosarul din instanţă al acesteia, constituit în procesul ei împotriva CNSAS.
Expertul consultat de EVZ susţine că, în România, este primul caz de deghizare a scrisului pe care îl întâlneşte în câţiva zeci de ani de activitate. "Este foarte greu, dar nu imposibil. Cu mult exerciţiu şi cu multă voinţă poţi ajunge, cum a ajuns doamna Stănoiu, să scrii în două feluri", susţine expertul, ce a dorit să-şi păstreze anonimatul.
"Îţi unghiularizezi scrisul, micşorezi viteza de scriere, schimbi înclinaţia, faci scriere tocată, literă cu literă, modifici dimensiunile scrisului etc. (...) Stereotipul dinamic al persoanei joacă însă feste la un moment dat, căci, aşa cum nu există crimă perfectă, nu există nici deghizare perfectă. E aproape imposibil să nu scape la un moment dat o grupare de litere la fel ca în scrisul la care vrea să renunţe", mai arată expertul.
INEC, expertiză favorabilă
Ipoteza deghizării a fost avansată, încă din 2009, ca explicaţie pentru scrisul diferit din documentele din dosar, într-o expertiză extrajudiciară. Comparaţia s-a bazat pe cele 17 note informative semnate "Sanda", pe care CNSAS i le atribuie Rodicăi Stănoiu, pe trei documente interne de la Institutul de Cercetări Juridice (ICJ), unde fostul ministru a fost cercetătoare, pe un document semnat ca ministru de Stănoiu