Vă puteţi proteja de efectele radiaţiilor mâncând alge şi nuci. Iodul natural se asimilează mai bine decât cel din medicamente, care poate fi toxic.
Românii pot sta liniştiţi, pentru că în ţara noastră nu a fost depistată nicio creştere a radioactivităţii mediului, iar simulările bazate pe datele disponibile până în prezent nu prevăd că norul radioactiv ar ajunge aici. Autorităţile şi medicii afirmă la unison că radiaţiile nu afectează sănătatea oamenilor şi nici nu agravează afecţiunile tiroidiene existente.
"Nici un fel de restricţie alimentară nu a fost recomandată pentru ţara noastră. Doar exportul de legume şi lapte din prefecturile japoneze apropiate de centrala nucleară de la Fukushima a fost oprit", a explicat Cristina May, medic primar igiena mediului, la Centrul Regional pentru Sănătate Publică Bucureşti, Laboratorul de Igiena Radiaţiilor Ionizante, la chatul evz.ro.
Pericolul din spanac, un mit
Dacă doriţi să vă protejaţi pentru orice eventualitate, medicii recomandă mai degrabă consumul anumitor alimente care conţin iod, în locul pastilelor de iodură de potasiu.
"Algele sunt cea mai bogată sursă de iod, urmate de nuci. Orice mineral este asimilat mai bine de organism dacă provine dintr-o sursă organică. Şi fierul este asimilat mai bine din carne decât din pastile. În plus, iodul din pastile, spre deosebire de cel din alimente, poate fi toxic", mai spune specialistul. Înlocuiţi sarea obişnuită cu sare marină, cu praf de alge, care detoxifiază organismul şi de iod, şi de cesiu şi de metale grele.
În "mica isterie" deja creată au luat naştere mituri despre alimentele aşa-zis nocive. De exemplu, s-a zvonit că spanacul şi alte legume verzi, cu precădere, reţin radiaţiile. Specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi spune că, dacă ar fi "să vină radiaţiile şi la noi", nu doar plantel