În urma accidentului nuclear de la Fukushima, din Japonia, Franţa anunţă că va efectua cel mai sistematic şi transparent audit al centralelor sale nucleare. Este posibil în Franţa un accident precum cel din Japonia? Iată o întrebare care îi preocupă, aproape că-i obsedează în acest moment pe francezi.
"Înţeleg că această chestiune a devenit prioritară", a declarat ministrul Ecologiei, doamna Nathalie Kosciusko-Morizet. Tot ea a subliniat că toate cele 58 de centrale nucleare de pe teritoriul Hexagonului vor fi examinate după criterii şi mai exigente decât cele de până acum.
Autorităţile franceze încearcă să liniştească populaţia într-un context în care energia nucleară a intrat în colimatorul multor voci critice. Asistăm de fapt la o adevărată înfruntare între cei care spun că evenimente precum cele petrecute la Cernobâl în 1986 şi la Fukushima pe 11 martie anul acesta nu sunt decât repetiţiile generale pentru o posibilă catastrofă nucleară globală.
Pentru Franţa, însă, care se doreşte un campion în materie de energie nucleară şi vinde tehnologie de acest tip, scenariul renunţării la această sursă de energie este de neconceput.
Chiar şi filozofii au intrat în această dispută, precum Michel Onfray, care avertizează în ultimul număr ar revistei Le Point: dacă vrem să ne conservăm actualul stil de viaţă bazat pe electricitate, nu ne putem dispensa de energia nucleară.
Tot el are însă câteva reproşuri serioase de formulat la adresa japonezilor. Da, spune filozoful francez, sunt de acord că japonezii se comportă în mod exemplar în condiţii de catastrofe naturale, că trebuie să-i admirăm pentru spiritul lor de disciplină şi de mobilizare. În acelaşi timp, însă, ei au pus în pericol întreaga umanitate şi întreaga planetă, prin construirea unor centrale nucleare în zone cu o intensă activitate seismică.
Într-o bună zi, comunitatea in