Manifestarea a fost organizată ieri, 24 martie, la Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu, prin colaborarea dintre Asociaţia Prietrenii Muzicii Simfonice, Asociaţia Ceahlău-Olimp şi Comunitatea Elenă din Piatra Neamţ.
După cum a explicat Nicolae Viţu, preşedintele Comunităţii Elene Piatra Neamţ, această zi are mari legături cu România şi chiar cu judeţul Neamţ. „Ziua Greciei este legată de declararea acesteia ca stat independent, la 25 martie 1821, la o mănăstire, în timp ce se sărbătorea Buna Vestire. Momentul a coincis cu declanşarea mişcării eteriste, iar teoreticianul revoluţiei, Rigas Fereos, a locuit în România. Mai mult, revoluţia a început în România, la Iaşi, când Alexandru Ipsilanti, care trecuse Prutul pe la Sculeni, a sfinţit steagul de luptă la Iaşi. În Neamţ au fost date lupte importante între turci şi eterişti la Roman şi la Mănăstirea Secu", a spus Nicolae Viţu.
Serbarea a cuprins vizionarea unor înregistrării filmeate cu artiştii Mikis Theodorakis şi Melina Mercouri, fost ministru al culturii în Grecia. A fost ascultată muzică populară grecească, dar şi de factură clasică. A urmat o suită de dansuri populare ale copiilor de la formaţia artistică Niki a Comunităţii Elene „«Niki» înseamnă «victorie», iar suita a cuprins şi gaida, un vechi dans tracic, vlah", a precizat Viţu.
Momentul a fost completat cu vernisajul unei expoziţii de acuarele realizate de Oana Gavriliu. „Am expus imagini din Grecia, din zona Meteora, cu Athosul văzut dinspre mare, din Halkidiki şi insula Paphos", a spus Oana Gavriliu. Serbarea s-a încheiat cu o trataţie tradiţională. „Participanţii au fost serviţi cu măsline greceşti, cu alune şi dulciuri specifice, de post, cum sunt cornuleţele şi cozonacul", a explicat Nicolae Viţu.
Acesta mai precizează că există o colaborare între Comunitatea Elenă şi şcolile numărul 2 şi 4, în cadrul cărora se organizează cursur