Trăilă: Este vorba de sume foarte mari, care ar putea constitui o economie importantă la buget
Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a anunţat ieri că va cere anularea tuturor achiziţiilor publice făcute de entităţile de stat care nu s-au înscris până acum în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), numărul acestora fiind de aproximativ 5.000 dintr-un total de circa 18.000 de firme şi instituţii de stat sau autorităţi locale.
"Vom cere constatarea nulităţii absolute a tuturor contractelor de achiziţie publică încheiate de autorităţile contractante care nu sunt în SEAP. Este vorba de sume foarte mari, care ar putea constitui o economie importantă la buget", a anunţat, ieri, Cristina Trăilă, preşedintele ANRMAP, precizând că, dintre cele 18.000 de autorităţi contractante - instituţii şi companii de stat - doar 13.000 s-au înscris în SEAP.
"În perioada următoare încercăm să stabilim exact care sunt cele care nu s-au înscris în acest sistem şi care au derulat achiziţii publice. Apoi urmează să cerem instanţelor să anuleze toate procedurile pe care acestea le-au derulat", a adăugat Trăilă.
Susţinând că instituţia pe care o conduce se confruntă cu o gravă lipsă de personal, Trăilă a afirmat, citată de Mediafax, că dintre cei 76 de salariaţi ai ANRMAP, doar 16 sunt inspectori şi 3 consilieri juridici, care ar trebui să identifice toate entităţile care fac achiziţii fără a folosi SEAP.
Ea a afirmat că tot aceştia ar trebui să-i verifice şi pe toţi cei înscrişi în SEAP dar care nu respectă procedurile legale atunci când derulează o licitaţie, precum şi firmele înfiinţate de autorităţile locale "special pentru o problemă punctuală" sau pentru "încheierea unui contract anume", firme care şi ele ar trebui să respecte legislaţia în domeniul achiziţiilor publice.
Anul trecut, ANRMAP a