Potrivit istoricului Alexandru Simon, patru din cele 19 morminte descoperite până la această oră în solul din interiorul bisericii din Feleacu sunt ale unor înalte feţe bisericeşi.
„În funcţie de ce vom descoperi mai departe, dar şi în urma analizelor antropologice, vom putea spune cu o probabilitate mai mare ale cui sunt mormintele“, a declarat istoricul.
Acesta a precizat că cele patru morminte sunt singurele descoperite care aveau deasupra un strat de cărămizi. În plus, la capul celor patru era pusă câte o cărămidă, ritual practicat în cazul călugărilor. „Prin tradiţie episcopii, arhiepiscopii sau mitropoliţii erau monahi. Este o coincidenţă că există patru ierarhi cunoscuţi care au fost în Feleacu“, a mai declarat istoricul.
VEZI AICI O GALERIE FOTO CU SITUL DE LA FELEACU
Arheologii vor trimite rămăşiţele pământeşti la analize antropologice şi de ADN. „Este prima populaţie medievală pe care avem şansa să o studiem. Vom face acest lucru în parteneriat cu Universitatea «Babeş-Bolyai»“, a mai declarat Simon.
Arheologii au mai găsit şi urme ale altei fundaţii, mai veche decât cea a bisericii şi o absidă circulară. Acestea vor fi datate cu ajutorul unei monede găsite la temelie.
CITEŞTE ŞI: MORMINTE MEDIEVALE GĂSITE SUB BISERICA DE LA FELEACU