Firme din Bulgaria „achiziţionează" de pe piaţa românească produse alimentare. Ulterior, doar în acte, se certifică livrarea acestor produse în Bulgaria pentru a se beneficia de scutirea de TVA aplicată livrărilor intracomunitare.
Marfa nefiscalizată şi încasarea de TVA pentru transporturi fictive sunt cele două metode de evaziune fiscală practicată de unii comercianţi de cereale, prin filiera bulgară.
Evaziunea fiscală în domeniul morăritului şi panificaţie se ridică la cel puţin 60%, una dintre cele mai mari din economia românească şi este în creştere. Chiar preşedintele Traian Băsescu a declarat, după prezentarea raportului de activitate SRI pe anul 2010, că a solicitat acestei instituţii să se ocupe de evaziunea fiscală la alimente.
15 firme monitorizate de Garda Financiară
Preşedintele a precizat că se efectuează „exporturi fictive", în mod deosebit cu materie primă agricolă - grâu, porumb.
Acest „nou mecanism" prin care se fură bani de la buget şi care este şi în atenţia Auto¬riăţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a fost descoperit în cursul anului 2010. Astfel, marfa care ar urma să fie livrată în Bulgaria se facturează de către firmă care, de obicei are şi birouri în Bulgaria. Apoi, fără ca marfa să fie transportată în Bulgaria (sau se transportă can¬ti¬tăţi mult mai mici), se ia dovada, prin ştampilarea documentelor, că mărfurile au ajuns la destinaţie. După aceste etape, firma care a efectuat livrarea cere restituirea TVA de la Guvern. Practic, marfa nu s-a mişcat din România, în schimb se încasează contravaloarea TVA. În realitate produsele pentru care nu s-a plătit TVA sunt revândute pe piaţa românească la preţuri mai mici.
Oficialii Gărzii Financiare afirmă că, după ce acest mecansim a fost descoperit, au contactat omologii din Bulgaria.
„Până în prezent s-au solicitat omologilor bulgari informaţii desp