Reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază va avea ca efect sărăcirea bugetului de stat cu un miliard de euro anual şi îi va îmbogăţi, în schimb, pe comercianţi. Sursa: ADRIAN PÎCLIŞAN
Reducerea TVA la alimente face iar valuri în parlament, deşi şansele ca propunerea să fie implementată sunt mici. În plus, măsura este departe de a duce la o ieftinire a produselor de bază, aşa cum speră iniţiatorii, ci va aduce profituri mai mari pentru jucătorii din domeniu, cred specialiştii consultaţi de EVZ.
De altfel, lecţii în acest sens sunt destule. De pildă, în ciuda eliminării accizei la parfumuri, în ianuarie 2010, preţurile la raft au rămas aceleaşi. Comercianţii au motivat că încă mai au stocuri din anul precedent.
Mai mult, o astfel de măsură ar afecta bugetul de stat, reducând încasările din TVA cu circa un miliard de euro pe an, potrivit calculelor EVZ.
Bani pentru buzunarele comercianţilor
"Nu văd ce i-ar determina pe comercianţi să renunţe la marja de profit în favoarea consumatorilor. Nu există niciun motiv. Nu exclud să existe unele bunuri pentru care preţurile să scadă, dar reducerea va fi mai mică decât cea a TVA", ne-a declarat Nicolaie Chideşciuc, senior economist la ING Bank. Potrivit acestuia, atât timp cât există cerere, e ilogic să scadă preţurile.
Analistul economic Ilie Şerbănescu este, la rândul lui, sigur că nu vor scădea preţurile, în urma reducerii TVA la alimente. "Aţi văzut un comerciant care să reducă preţurile? Îşi vor băga banii în buzunar", spune Şerbănescu. El a adăugat că într-o ţară ca România vor fi probleme de administrare a unui TVA diferenţiat pentru alimente. Astfel, în lipsa unui sistem de control bine pus la punct, unii co mercianţi ar putea taxa la raft 5%, dar ar deduce o cotă de 24%.
Cei care susţin că o reducere a taxei s-ar vedea în preţuri mai mici sunt jucătorii