"Migraţia" de la est la vest a medicilor şi a asistentelor din fostele ţări comuniste este un fenomen pe măsura nivelului crizei din fiecare stat în parte. Cu cât criza economică este mai dură, cu atât mai mare este "exodul", se arată într-un comentariu al agenţiei France Presse.
Astfel, "în România, ţară aflată în continuare în recesiune, tabloul general nu este deloc flatant, numărul celor care vor să plece în străinătate dublându-se practic, cu 2.779 de medici într-un an, potrivit cifrelor oficiale", arată sursa citată.
În Ungaria, în 2010, 1.111 medici au solicitat un certificat de la autorităţile ungare pentru a lucra în străinătate. Numărul reprezintă o creştere de 25% în comparaţie cu 2009. Totuşi, statistica nu este alarmantă în raport cu cei 30.000 de medici din ţară, dar este îngrijorătoare dacă este comparată cu cei 800 de studenţi care termină în fiecare an cursurile Facultăţii de Medicină, scrie AFP.
Cei care se hotărăsc să plece, de preferinţă, în Marea Britanie, Suedia sau Germania sunt în special tinerii şi cei care au trăit deja în străinătate.
"Nemulţumirea este generală în rândul medicilor, în special din cauza degradării condiţiilor salariale", afirmă Csaba Andok, medic chirurg în vârstă de 50 de ani. "Medicii câştigă cel mai mult între 550 şi 740 de euro pe lună. Activitatea se realizează cu un personal foarte redus, ceea ce face ca presiunea cotidiană să fie aproape intolerabilă", spune el.
Î
n Bulgaria, asistentele medicale continuă să plece în masă, într-un ritm de aproximativ 1.200 pe an. În Cehia, aproximativ 3.800 de medici din cei 20.000 din sectorul public ceh şi-au dat demisia la sfârşitul lunii decembrie, pentru a-şi susţine revendicările salariale. Guvernul a cedat în final, acordând creşteri salariale eşalonate până în 2013.
Polonia a reuşit să reducă net exodul