Uniunea Europeană va susţine reforma Poliţiei şi Justiţiei din Republica Moldova. Premierul moldovean, Vlad Filat, care s-a aflat joi într-o vizită la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali europeni a anunţat că UE va oferi 50 de milioane de euro Chişinăului, pentru a duce la bun sfârşit reformele în aceste domenii.
Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac
Premierul Vlad Filat a precizat că din cele 50 de milioane de euro oferite de Uniunea Europeană, zece milioane vor fi acordate Chişinăului până la sfârşitul anului curent.
Prim-ministrul a subliniat că reformarea Poliţiei şi Justiţiei se numără printre priorităţile Guvernului de la Chişinău. De altfel, reforma în aceste domenii a şi început în Republica Moldova.
Cabinetul de miniştri a aprobat un set de proiecte de legi, care prevede demilitarizarea Ministerului de Interne, precum şi anularea mai multor facilităţi de care beneficiau până acum poliţiştii şi magistraţii.
Printre acestea se numără majorarea vârstei de pensionare pentru angajaţii din aceste domenii, anularea dreptului la locuinţe de stat, dar şi la alocaţii pentru chiria locuinţelor.
Aceste proiecte de legi, deşi nu au fost încă votate de Parlament par să-i fi alertat pe foarte mulţi dintre poliţişti şi magistraţi, în special pe cei cu o vechime în muncă mai mare.
Ministerul de Interne a anunţat că în doar câteva zile, şase sute de poliţişti au depus cereri de demisie. Este vorba în special de cei care au lucrat peste 20 de ani în Poliţie şi care preferă să se pensioneze acum, când noile legi încă nu au intrat în vigoare.
La rândul lor, sindicatele din Poliţie susţin că reforma nu ar fi fost gândită până la capăt şi că ea ar putea duce la o criză de cadre, întrucât foarte mulţi dintre angajaţi vor prefera să plece decât să muncească în noile condiţii.
Autorităţile afirmă îns