Tribunalul Teleorman a admis, vineri, cererilemilitarilor disponibilizaţi care s-a solicitat anularea deciziilor de recalculare a pensiilor, a declarat avocatul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, Costel Gîlcă, citat de Mediafax.
Acesta a precizat că este vorba despre 16 dosare. Gîlcă a adăugat că peste 12.000 de reclamanţi din Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate cer anularea deciziilor de recalculare a pensiilor.
Războiul pe pensiile foştilor militari
Instanţa supremă a decis definitiv, în 7 ianuarie, suspendarea aplicării HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, confirmând astfel o sentinţă a Curţii de Apel Cluj din septembrie 2010.
În motivarea deciziei, magistraţii au precizat că HG 735 discriminează beneficiarii pensiilor care nu au depus cereri de recalculare.
Suspendarea aplicării HG 735/2010 nu a afectat însă şi Legea 119/2010 ale cărei norme de aplicare erau incluse în HG 735/2010. Acest act normativ a rămas valid, fiind necesară însă o nouă ordonanţă de urgenţă cu o nouă metodologie de recalculare a pensiilor militare.
La finalul lunii ianuarie, Executivul a aprobat OUG 1/2011 care reglementează metodologia de recalculare a pensiilor militare. Prin acest nou act normativ pensiile pot fi recalculate pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, până la finalul anului. De asemenea, ordonanţa obligă instituţiile din sistemul de apărare ca, până cel târziu la 31 octombrie 2011, să identifice şi transmită către casele de pensii adeverinţele privind veniturile obţinute de militari.