Un programator începător câştigă, în medie, un salariu brut de 2.994 de lei, iar un şef cu peste 50 de subordonaţi poate ajunge la venituri brute de 12.000 de lei.
Salariile angajaţilor din companiile IT din vestul ţării vor creşte anul acesta, în medie, cu 10%, după ce anul trecut specialştii din domeniu au avut creşteri salariale peste nivelul inflaţiei (de 10,10%), arată cel mai recent studiu salarial realizat de grupul de companii cu activităţi în resurse umane AIMS Human Capital. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 30 de firme (în mare parte cu capital străin) din Timişoara, Cluj, Sibiu şi Braşov, care au împreună peste 6.200 de angajaţi.
"Majoritatea companiilor au practicat creşteri salariale în 2010 cu cifre cuprinse între 3% şi 20%. O medie a creşterilor salariale de anul trecut, pentru toate categoriile de angajaţi (management şi specialişti) se situează însă la 10,10%. Un fapt interesant este însă că peste o treime din companiile respondente au aplicat pe anul trecut creşteri salariale mai mari decât cele bugetate iniţial", este de părere Şerban Mrejeriu, Human Resources Consultant în cadrul AIMS Human Capital România, grup care a avut afaceri de peste 5,5 milioane de euro în 2009, fiind un jucător din top 10 de pe piaţa locală de recrutare.
Majorarea salariilor a fost generată de creşterea neaşteptată a nivelului inflaţiei (de peste 6% anul trecut), dar şi de competiţia prezentă pe piaţa forţei de muncă de profil, care "a dictat" creşteri salariale mai mari, pentru a găsi angajaţi performanţi.
Deficitul de specialişti din domeniul IT este de aproximativ 20.000 de oameni, în condiţiile în care companiile nu găsesc calificările de care au nevoie şi se pregătesc pentru noi intrări de investitori străini pe piaţă.
De altfel, companiile din IT sunt cele care au anunţat că vor face cele mai multe angajări în ultima pe