Oficialii Curţii de Conturi susţin că fosta conducere a întreprinderii a prejudiciat statul. Instituţia a vândut imobile la un preţ mizer, iar angajaţii companiei au primit bonusuri pentru zilele de odihnă, se menţionează în raportul Curţii.
Concluzia auditorilor vizează anii 2009-2010, perioadă în care mai multe clădiri are întreprinderii de stat au fost vândute la preţuri mai mici decât cele de pe piaţă. „Clădirile de pe strada Bulgară aveau destinaţia de producere. Ele au fost calificate ca încăperi nelocuibile şi au fost privatizate.
Pentru fiecare metru pătrat, întreprinderea de stat Poşta Moldovei a încasat doar 2.000 de lei, deşi preţul real era de 11.000 de lei", a declarat Sofia Ciuvalschi, director de departament audit la Curtea de Conturi.
În urma acestei tranzacţii, a fost ratat un venit de 3,5 milioane de lei, bani care ar fi trebuit să ajungă în bugetul statului, au constatat auditorii. De asemenea, circa 80 de mii de lei au fost pierduţi în urma dării în chirie a unor clădiri ale poştei, la preţ redus.
Curtea de Conturi a constatat că Întreprinderea „Poşta Moldovei" a plătit mai multor angajaţi aproape două milioane de lei pentru o muncă ce nu a fost prestată. „Unii lucrători din filialele din teritoriu încasau salarii şi pentru zilele de sâmbătă şi duminică, când stăteau acasă. Conform fişelor de evidenţă, ei nu au lucrat, dar au fost remuneraţi", spune Sofia Ciuvalschi. Pe de altă parte, angajaţii mai aveau obiceiul să se deplaseze prin oraş pe banii companiei, în mod nejustificat. Auditul, primul efectuat la întreprindere în ultimii zece ani, a mai arătat că Poşta Moldovei avea la evidenţă clădiri care au fost deja demolate. Întreprinderea de Stat gestionează o reţea de 1.145 oficii poştale şi agenţii din toată ţara.
Întreprinderea a mai suferit pierderi şi în urma tipării de pliante publicitare în prejma al