Crin Antonescu, liderul PNL, propune condiţionarea dreptului de vot al românilor care nu trăiesc în ţară de plata "a cel puţin unui impozit" în România, potrivit unui interviu acordat publicaţiei italiene gazetaromânească.com. Antonescu susţine că subiectul merită dezbătut, în contextul în care "alegerea lui Băsescu a fost decisă de voturile din străinătate, dar consecinţele nu le suportă aceştia, ci românii din ţară".
Contactat de gandul, Antonescu a confirmat veridicitatea interviului, insistand asupra faptului că este "doar o ipoteză care merită dezbătută", după cum ne-a declarat liderul PNL.
În legătură cu proiectul votului prin corespondenţă, pregătit de MAE pentru românii din străinătate, Crin Antonescu spune că PNL nu se opune, dar că se teme că partidul aflat la putere va folosi sistemul pentru a frauda alegerile.
"Dacă nu am avea precedentul lui 2009 şi dubii extrem de serioase privind corectitudinea cu care instituţiile statului dominate de PDL ar gestiona un asemenea sistem, poate că nu ne-am opune de principiu votului prin corespondenţă. Atâta vreme însă cât statul PDL-ist funcţionează aşa cum funcţionează, mi-e teamă că votul prin corespondenţă nu e decât unul dintre instrumentele prin care se pregăteşte fraudarea alegerilor viitoare în scopul perpetuării actualei puteri", a explica Crin Antonescu.
Liderul PNL crede că ar trebui găsită o metodă prin care să "simplificăm participarea emigraţiei la procesul electoral", astfel încât oamenii să nu fie nevoiţi să se deplaseze sute de kilometri pentru a găsit o secţie de votare. În opinia lui Antonescu, votul prin corespondenţă sau votul electronic ar fi soluţii viabile dacă ar fi "administrate de instituţii cu adevărat imparţiale".
Crin Antonescu mai vorbeşte despre principiul reprezentării, deoarece "ca şi cetăţean, eşti coacţionar al statului" şi "nu poţi doar să decizi asupra