OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, a decis să închidă permanent rafinăria Arpechim Piteşti, una dintre cele două capacităţi de prelucrare a ţiţeiului pe care le deţine compania.
Arpechim a fost scoasă la vânzare de mai bine de un an şi a funcţionat în 2010 doar trei luni. Oficialii OMV au declarat în urmă cu câteva luni că, în cazul în care nu vor găsi un cumpărător până în 2012, rafinăria va fi închisă. Iată că decizia a venit mai devreme.
"Cele două opţiuni evaluate până în acest moment pentru Arpechim au fost închiderea sau vânzarea. Propunerea închiderii permanente a Arpechim a venit după ce am depus totate eforturile pentru a identifica un cumpărător capabil să facă toate investiţiile necesare pentru operarea în siguranţă şi în mod sustenabil a rafinăriei", a declarat Neil Anthony Morgan, responsabil cu activitatea de rafinare în Directoratul Petrom, citat într-un comunicat remis de companie în această dimineaţă.
Supracapacitate pe piaţa de rafinare
Oficialii Petrom amintesc că România se confruntă cu un excedent de capacitate de rafinare. În 2010, rata totală de utilizare a rafinăriilor a fost de circa 40%, în condiţiile în care au funcţionat numai patru rafinării din totalul de 10 aflate anii trecuţi în operare.
Petrom mai deţine rafinăria Petrobrazi Ploieşti. Celelalte două rafinării care mai funcţionează în România sunt Petromidia, din grupul Rompetrol, şi Petrotel Lukoil.
Acelaşi lucru se întâmplă şi în Europa. Multe rafinării au fost deja sau urmează să fie închise, după încercări eşuate de vânzare. "Este de aşteptat ca în Europa capacitatea totală de rafinare să fie redusă în mod semnificativ în anii următori, pentru adaptarea la condiţiile de pe piaţă", au mai spus reprezentanţii Petrom.
Astfel că decizia închiderii Arpechim nu va afecta negativ aprovizionarea pe piaţa de carbura