Siria intenţionează să anuleze legea asupra stării de urgenţă şi să creeze mecanisme "eficiente" pentru a lupta contra corupţiei, a declarat, joi, Bussaina Shaabane, consilier al preşedintelui Bashar al-Assad, într-o conferinţă de presă, la Damasc, relatează AFP, citat de Mediafax.
Această declaraţie intervine în contextul în care Siria este, de 15 zile, teatrul unor mişcări de protest contra regimului, în special în sudul ţării, în cursul cărora au fost ucise peste 100 de persoane, potrivit unor activişti în domeniul drepturilor omului.
"Siria va studia (posibilitatea) anulării legii asupra stării de urgenţă" decretată în această ţară la venirea la putere a Partidului Baas, în 1963, a declarat Bussaina.
Ea a adăugat că "noi mecanisme pentru lupta împotriva corupţiei vor fi create".
Revendicările locuitorilor din Deraa, un oraş din sud, unde manifestaţiile contra regimului sunt cele mai importante, sunt "legitime", a mai afirmat ea.
"Revendicările sunt importante şi legitime. Ele se află pe biroul preşedintelui Bashar al-Assad şi ale liderilor sirieni", a spus aceasta.
Pe de altă parte, preşedintele sirian a promulgat, joi, un decret care stipulează "o creştere a salariilor" imediată, pentru angajaţii în funcţii publice, a anunţat agenţia oficială Sana.
Salariile mai mici de 200 de dolari vor fi mărite cu 30 la sută, iar salariile începând de la 200 de dolari în sus vor creşte cu 20 la sută, anunţă decretul.
Sărăcia afectează 14 la sută dintre cele 22 de milioane de sirieni, potrivit Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Şomajul afectează 20 la sută din populaţia activă, potrivit unor experţi economici independenţi.
Guvernul şi-a anunţat, în ultimele luni, voinţa de a investi 14 miliarde de dolari în dezvoltarea umană, în cadrul unui plan cincinal (2011-2015).
Siria intenţionează să anuleze legea