Radiografiile, tomografia şi osteodensitometria DEXA sunt investigaţii pe care, de multe ori, medicii se bazează pentru a pune un diagnostic corect. Cu toate acestea, razele X pe care le emit nu sunt lipsite de efecte adverse. Aşadar, trebuie realizate cu precauţie.
Un studiu realizat în Statele Unite ale Americii şi în Suedia a arătat că mamografia, utilizată ca metodă de screening, o dată pe an, la femeile de peste 40 de ani a scăzut mortalitatea prin cancer la sân cu 30 la sută.
Specialiştii din România spun că, totuşi, mamografia nu poate fi utilizată ca metodă de screening, adică nu trebuie făcută de toate femeile după vârsta de 40 de ani, o dată pe an. Explicaţia este că radiografia mamară este o investigaţie iradiantă şi, chiar dacă nivelul de radiaţii emise la o singură mamografie nu este îngrijorător, repetarea ei în fiecare an poate avea consecinţe neplăcute.
Mamografia, femeilor cu istoric de boală
Femeile care ar trebui să monitorizeze cu mai multă atenţie ţesutul mamar şi, deci, să facă regulat mamografii, începând chiar de la vârste mai tinere, 35 de ani, sunt cele care au avut în familie persoane cu cancer la sân. În cazul lor, se recomandă realizarea unui test genetic pentru depistarea variantelor BRCA 1 şi BRCA 2.
Dacă rezultatul testului este pozitiv, trebuie făcută mamografie o dată pe an, fiindcă aceasta este metoda prin care se pot depista şi cele mai mici formaţiuni maligne. Potrivit specialiştilor, de la momentul formării unui mic nodul ce poate fi văzut cu ajutorul radiografiei mamare şi până când acesta devine palpabil poate să treacă un an.
DEXA «vede» riscul de fracturi
Cu ajutorul osteodensitometriei DEXA se măsoară densitatea minerală osoasă, adică se poate depista osteoporoza încă din fazele incipiente. Este o investigaţie care se recomandă femeilor după ce au intrat la menopauză, dar şi bărbaţi