Descoperirea unor unelte antice din piatră, la un sit arheologic din Texas sugerează că primii băştinaşi ai Americii de Nord ar fi populat continentul cu 2500 de ani înainte de perioadă estimată anterior, potrivit Daily Mail. Peste 15.000 de artefacte vechi de 13-15 mii de ani, printre care lame, tocătoare şi răzuitoare, au fost găsite în apropierea localităţii Austin.
Obiectele se aflau la un metru şi jumătate sub un strat de pământ în care s-au găsit materiale lăsate în urmă de cultura Clovis, crezută, până acum, a fi prima care s-a stabilit pe teritoriul american în urmă cu 13.000 de ani. "A fost asemănător cu descoperirea Sfântului Graal", a spus Waters, coordonatorul echipei de cercetători, despre găsirea artefactelor. Waters crede că locul unde au fost descoperite obiectele a fost, în perioada respectivă, o tabără mai mare, în aer liber. Printre obiectele antice se află 56 de unelte din piatră care par a face parte dintr-un "kit de scule mobil", care ar fi putut inspira uneltele cutate specifice culturii Clovis, explică Walters.
Totuşi, alţi antropologi sunt sceptici în legătura cu descoperirea din Texas. "Sunt îngrijorat de faptul că straturile de pământ dintre obiectele care aparţin celor două culturi diferite nu sunt separate atât de bine pe cât spun cercetătorii", crede antropologul Tom Dillehay, de la Universitatea Vanderbilt. Dennis Jenkins, de la Universitatea din Oregon, pune la îndoială vechimea artefactelor şi spune că ar fi preferat ca datarea lor să se fi făcut cu ajutorul radiocarbonului. Această metodă nu a putut fi folosită deoarece nu au fost găsite materiale organice în stratul de pământ unde se aflau artefactele.
Descoperirea unor unelte antice din piatră, la un sit arheologic din Texas sugerează că primii băştinaşi ai Americii de Nord ar fi populat continentul cu 2500 de ani înainte de perioadă estimată anterior, pot