Nemulţumit că voturile \"stranierilor\" au fost decisive la prezidenţialele din 2009, Crin Antonescu ar vrea acum ca românii din străinătate să poata vota, doar dacă plătesc un impozit în ţară. Sursa: REMUS SUCIU
"Deci poate ne gândim la un sistem în care, pentru cei care nu trăiesc pe teritoriul României, condiţionăm dreptul la vot de plata a cel puţin unui impozit în ţară, că e teren, că e casă, că e alt tip de venit impozitat. Modele există. (...) Nu e opinia mea finală. Îmi dau seama că e un subiect controversat şi că ideea ar putea naşte polemici. Dar cred că o dezbatere, atât asupra principiului, cât şi asupra metodei, merită făcută", a susţinut preşedintele PNL, Crin Antonescu, într-un interviu acordat gazetaromaneasca.com din Italia.
Şeful liberalilor spune că propunerea sa are la bază principiul reprezentării. ”Plec de la exemplul lui 2009, când alegerea lui Băsescu a fost decisă cu voturile celor din străinătate, dar consecinţele nu le suportă aceştia, ci românii din ţară. Ceea ce nu mi se pare corect", a spus Antonescu.
El a precizat că, dacă "în timpul revoluţiei americane, cei din colonii spuneau "no taxation without representation"", el ar spune acum "no representation without taxation".
"În fond, ca şi cetăţean, eşti "coacţionar" al statului. Nu poţi doar să decizi asupra administrării lui, dar să nu participi cu nimic", a mai spus Antonescu.
Românii din Italia se opun iniţiativei
Asociaţia Românilor din Italia (ARI) a criticat propunerea lui Antonescu privind fiscalizarea votului diasporei.
"Domnule preşedinte, vă reamintim că în ultimii ani banii trimişi de Diaspora în România au ţinut în viaţă finanţele ţării. În fiecare an cel puţin 5 miliarde de euro ajung în ţară la familiile celor plecaţi, o contribuţie netă la economia României. Cu aceşti bani familiile rămase în ţară plătesc şi taxele şi impozitel