Centrul de comandă va fi la Izmir. Misiunea Alianţei ar putea dura 90 de zile. NATO se va ocupa de comanda militară, în timp ce deciziile politice vor fi luate de comitetul ad-hoc al miniştrilor de Externe.
Anunţul a fost făcut de ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, după o teleconferinţă cu omologii săi american, francez şi britanic. Deocamdată, Alianţa, al cărei centru de comandă va fi la baza sa din Izmir, vestul Turciei, va coordona operaţiunile privind impunerea restricţiei de zbor.
Până duminică, se va decide dacă NATO va prelua sau nu comandamentul tuturor operaţiunilor militare ale coaliţiei internaţionale în Libia. „Coaliţia constituită după reuniunea de la Paris va abandona misiunea cât mai repede şi va încredinţa NATO operaţiunea în ansamblul său, cu un comandament unic", a declarat Davutoglu. Un expert al NATO, căpitanul Geoffrey Booth, a declarat că nu s-a decis cine va prelua comanda: ar putea fi un turc, un american sau cineva din oricare altă ţară membră a NATO. „În etapa actuală, se vorbeşte de o operaţiune a coaliţiei şi de o operaţiune a NATO", a explicat secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen. Citiţi şi: Dicţionar FP: Ce fel de intervenţie a autorizat ONU în Libia Libia: Cine sunt mercenarii lui Gaddafi
Negocierile sunt anevoioase deoarece mai multe ţări europene, cea mai vocală fiind Franţa, se tem că implicarea NATO va îndepărta opinia publică arabă. Totodată, Franţa a ţinut cu dinţii ca decizia politică să rămână apanajul comitetului format din miniştrii de Externe ai ţărilor care participă la operaţiuni, inclusiv statele arabe. Aceştia se vor întâlni pentru prima dată marţi, la Londra.
De altfel, Franţa a insistat pe minimalizarea importanţei rolului NATO în acest conflict, notează „Le Figaro". „Toţi trebuie să înţeleagă că acţiunea de coordonare trebuie să rămână eminamente politică, deşi ea se v