În prezent, recăpătarea vederii este posibilă în anumite cazuri datorită tehnicilor de tip laser şi transplantului de cornee. Cu toate acestea, există şi alte tratamente cu efecte spectaculoase care, pentru moment, se află în stadiu experimental.
Problemele de vedere încep să se simtă acut mai ales după vârsta de 40 de ani, deoarece, inevitabil, pe măsură ce înaintăm în vârstă, acuitatea vizuală scade. Prin urmare, controlul oftalmologic complet anual este obligatoriu după această vârstă pentru depistarea şi tratarea precoce a tuturor afecţiunilor oculare apărute.
Nedescoperite şi netratate la timp, multe dintre acestea pot duce la pierderea vederii. În prezent însă, în majoritatea cazurilor, pierderea vederii, fie din cauza unor complicaţii ale unor boli cronice (retinopatia diabetică), fie pe fondul unor afecţiuni legate de vârstă (degenerescenţă maculară, îndeosebi forma umedă a bolii), nu mai este un proces ireversibil. În ultimii ani, cercetătorii au experimentat diverse metode de redare a vederii, unele dintre ele cu rezultate promiţătoare.
Retina ar putea fi înlocuită cu un dispozitiv
Recuperarea vederii în cazul persoanelor care suferă de degenerescenţă maculară este aproape imposibilă, celulele fotoreceptoare retiniene fiind distruse în totalitate. Cercetătorii însă le dau speranţe şi acestor bolnavi. În urmă cu opt ani, un grup de cercetători americani de la Universitatea „Stanford" a conceput un dispozitiv sub forma unui cip care funcţionează asemănător retinei.
Dispozitivul este prevăzut cu câteva valve minuscule prin care eliberează neurotransmiţători. Cu ajutorul acestora se transmit la creier impulsurile nervoase. Un astfel de cip a fost implantat deja cu succes la cobaii orbi şi, pe viitor, ar putea înlocui metodele chirurgicale clasice.
Terapia de substituţie genică, o soluţie
În urmă cu trei ani, un grup de