Dupa cativa ani de crestere rapida, in 2008 economia Romaniei a intrat in recesiune ca urmare a crizei economice globale. In timp ce majoritatea economiilor din Europa Centrala si de Est (ECE) au dat semne de revenire, economia Romaniei a continuat sa scada si in 2010. In raportul de analiza „Strategy Romania”, analistii Raiffeisen Bank International si Raiffeisen Bank Romania estimeaza ca PIB-ul Romaniei va creste in 2011, marcand prima crestere economica de la inceputul crizei. „Declinul PIB-ului Romaniei pare sa fi atins punctul maxim in 2010, cand a scazut cu 1,3 procente”, spune Peter Brezinschek, Raiffeisen Research. Brezinschek apreciaza ca in 2011 activitatea economica a tarii va cunoaste o revenire treptata, in principal datorita cresterii cererii externe care va conduce la exporturi mai mari si la o crestere de 1,5% a PIB-ului.
In anii urmatori ratele de crestere ale PIB-ului vor fi mai mici decat in perioada 2000-2008, deoarece fluxurile de capital strain vor fi la un nivel mai scazut. Raiffeisen Research estimeaza ca regiunea ECE a cunoscut o rata medie de crestere a PIB-ului de 3,1 procente in 2010, si ca aceasta va fi mai mare in 2011, de aproximativ 3,7 procente.
Guvernul Romaniei planuieste sa reduca deficitul bugetar la 4,4 procente din PIBDin 2009 incoace, Romania a contractat un imprumut de circa 12 miliarde de euro de la FMI, dar a renuntat la ultima transa in valoare de 1 miliard de euro. Tara a imprumutat si 3,65 miliarde de euro de la Comisia Europeana, ultima transa, in valoare de 1,35 miliarde de euro urmand sa fie primita la sfarsitul lunii martie 2011. Fondurile au permis Romaniei sa isi acopere problemele de finantare si deficitul bugetar mare, amortizand asadar socul recesiunii. Autoritatile romane au fost nevoite sa implementeze un plan ambitios de consolidare fiscala si au reusit sa creeze o politica fiscala sustenabila