O mare parte din cei peste 1.300 de greci care locuiesc oficial în România vin iniţial la studii, studenţii greci fiind cei mai numeroşi - după tunisieni - din rândul străinilor care învaţă în universităţile româneşti de stat.
Panagiotis Touloumakos, 19 ani, este student în primul an la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" Bucureşti, alături de alţi zece colegi de origine greacă.
De ce a venit în România?
"Am ales România pentru că taxele de şcolarizare sunt mai mici decât în alte ţări şi am câţiva prieteni români care mi-au recomandat să studiez aici. Nu ştiu ce voi face după absolvire, cel mai probabil este că o să rămân să lucrez în Bucureşti", spune Panagiotis, care deşi a venit în luna octombrie a anului trecut pentru prima dată în România, vorbeşte fluent limba română.
În 2009, în universităţile româneşti de stat învăţau 692 de greci, adică 9% din totalul de 7.800 de studenţi străini care învaţă în România, potrivit statisticilor de la Ministerul Educaţiei.
Pentru educaţia elevilor greci însă managerii de origine elenă din cadrul companiilor de pe piaţa locală au pus bazele unei şcoli greceşti ("Atena") în Capitală, pe baza unui parteneriat public-privat, pentru a-şi educa propriii copii după sistemul de învăţământ grecesc, ca o măsură prin care să le faciliteze ulterior integrarea în şcolile din ţara natală.
Însă o mare parte din grecii care vin în România îşi construiesc businessuri proprii în România, numărul de companii cu capital elen înregistrate la Registrul Comerţului fiind de 3.373 la nivelul anului 2009.
Nikos Kotzias, care este în prezent directorul general al Druckfarben România (producătorul de vopsele Kraft Paints care deţine o fabrică în România), a vizitat prima dată România în 2003, însă locuieşte în Bucureşti din 2009.
"Călătorind prin România, am văzut multe oportunităţi în mater