Pentru aproape 5 la sută din români, frumuseţea primăverii este umbrită de disconfortul dat de alergii. Însă, cu ajutorul unor tratamente antialergice începute din vreme, vom resimţi mai puţin capriciile sezoniere.
Congestie nazală în permanenţă (nas înfundat), dureri de cap, strănuturi în rafală, umflarea pleoapelor şi urticaria sunt cele mai frecvente manifestări ale alergiilor. De vină pentru aceste reacţii neplăcute ale organismului sunt diferitele substanţe pe care sistemul imunitar le consideră în mod greşit „duşmani".
Astfel începe secreţia de substanţe antibacteriene, dintre care cea mai importantă este histamina. Iar simptomele care caracterizează reacţiile alergice sunt date tocmai de aceste substanţe sintetizate de organism pentru a lupta cu un fals duşman. Sensibilitatea exagerată a sistemului imunitar nu poate fi corectată în totalitate, dar există tratamente care, în majoritatea situaţiilor, atenuează severitatea manifestărilor. Primul pas pentru a aplica tratamente corecte constă în identificarea substanţelor la care persoana prezintă reacţii alergice.
Teste specifice identifică alergenii
Există două variante de teste prin care se pot determina substanţele la care o persoană este alergică. Este vorba despre testele cutanate, preferate de medici pentru că sunt mai precise în a identifica substanţele incriminate pentru reacţiile alergice, şi testele de sânge.
Substanţele care produc alergii trebuie identificate şi apoi evitate, pentru a preveni crizele alergice
Cu testele cutanate pot fi identificaţi alergeni inhalatori precum polenul, tutunul, praful, penele şi părul de animale, veninul de insecte, alergeni alimentari, dar şi alergeni precum unele substanţe din medicamente sau din produsele de curăţat. Testele sunt de trei tipuri. Testul prick presupune folosirea unei soluţii care c