Pieţele financiare par să nu fie deloc afectate de numeroasele evenimente din ultimul timp, cum ar fi revoltele din lumea arabă, creşterea preţului la petrol sau catastrofa din Japonia. Unii specialişti spun chiar că în general, catastrofele deschid perspective optimiste pentru economie.
Oricât de cinică ar părea constatarea, acesta este adevărul. "Catastrofele naturale pot deveni factori pozitivi pentru economie, datorită lucrărilor de reconstrucţie", afirmă analiştii unui cabinet britanic de consultanţă, citaţi de Agenţia France Presse.
Nu întâmplător deci pieţele financiare nu s-au arătat nici timorate şi nici panicate de ceea ce se întâmplă în Japonia, după cum nu par înspăimântate de ceea ce se întâmplă în lumea arabă. Chiar şi revoluţiile pot deschide bune perspective pentru economie, întrucât investitorii pot avea acces în regiuni care au fost multă vreme închise.
Ca să nu mai vorbim că şi războaiele se încheie tot cu proiecte de reconstrucţie, deci cu cerere de materii prime, de tehnologie, de mână de lucru şi de capital. Chiar şi diversele crize nu sunt niciodată de natură să-i panicheze pe cei care speculează pe pieţele financiare: pentru ei, orice criză are un aspect pozitiv, pentru că deschide noi câmpuri speculative.
Absolut nici un trader nu se îngrijorează de ceea ce i-ar putea aduce viitorul unui grec, unui irlandez sau unui portughez aflat în situaţia de a accepta un nou plan de austeritate.
Maşina financiară mondială are cu totul altă logică, iar bursele mondiale par astăzi mai degrabă euforice, pe fondul unei reluări a creşterii economice. Joi, 24 martie, au fost date publicităţii şi în Franţa cifre de natură să pună în lumină o anumită ameliorare a tonusului economic. Singurul nor care se arată la orizont nu este deci unul radioactiv de provenienţă japoneză, ci mai degrabă creşterea destul de brutală a preţurilo