Conducerea Cocor Bucureşti (COCR), compania care deţine complexul comercial cu acelaşi nume din centrul Capitalei, intenţionează să-şi refinanţeze creditul ipotecar în valoare de 17,8 mil. euro contractat în 2009 de la BCR cu obligaţiuni pe aceeaşi perioadă, de 10 ani, conform companiei.
Dacă se va realiza, aceasta ar putea fi prima emisiune corporatistă de obligaţiuni de pe plan local realizată de o companie nefinanciară în ultimii 6 ani.
Dezvoltatorul imobiliar Impact Bucureşti (IMP) a emis în anul 2005 obligaţiuni în valoare de 38,7 mil. lei
(9,1 mil. euro) însă pe o perioadă mai scurtă, acestea fiind rambursate la începutul anului 2009. "Am avut discuţii şi cu BCR privind intermedierea obligaţiunilor, dar nu am ales încă un intermediar, aceasta este însă ultima problemă.
Oferta de obligaţiuni nu trebuie să fie neapărat publică, pot să fie şi doi, trei, patru investitori care să o acopere, inclusiv bănci după modelul obligaţiunilor municipale pentru că obligaţiunile vor fi garantate cu ipotecă", a declarat Dan Bărbulescu, preşedintele Cocor Bucureşti.
El crede că emiterea de obligaţiuni publice care să fie listate la Bursă este costisitoare şi nu avantajează compania. Cei mai mulţi antreprenori evită să realizeze oferte publice de obligaţiuni din cauza costurilor adiţionale cu publicitatea şi cele necesare procesului de listare a lor pe piaţă.
Cocor a contractat în luna octombrie din 2009 un credit ipotecar în valoare de 18 mil. euro de la BCR pe zece ani la o dobândă cu 4,25% peste EURIBOR (dobânda interbancară la euro) la şase luni în vederea modernizării centrului comercial din apropierea Pieţei Unirii care a costat compania circa 24 mil. euro.
"Un avantaj al obligaţiunilor este că banca percepe o taxă de 2% la refinanţarea creditului pe care-l avem şi singurul mod de refinanţare din surse atrase pentru a