Fregata trimisă de România pentru a participa la blocada din Mediterană împotriva Libiei ar face cu greu faţă unui atac. În timp ce celelalte state NATO au trimis nave complet echipate pentru luptă, „Regele Ferdinand" nu are sistem de rachete, ci un singur tun, mitraliere şi radare.
Echipajul fregatei româneşti „Regele Ferdinand" (F 221) a intrat în febra pregătirilor pentru prima misiune adevărată de război a Forţelor Navale Române.
Comparativ cu Active Endeavour, misiune NATO care presupunea monitorizarea şi inspectarea navelor comerciale şi la care F 221 a obţinut calificative foarte bune, blocada împotriva Libiei este, cel puţin teoretic, o aventură periculoasă. Asta din simplul motiv că în acest caz inamicul dispune de nave de război dotate corespunzător.
Cu cine se luptă F 221
Libia este departe de a fi un adversar uşor pentru flotila NATO. Dispune de două fregate sovietice din clasa Koni (din care doar una este operaţională), două corvete clasa Nanuchka, nouă nave rapide de atac, model Combattante II (din care şapte funcţionale), 12 vedete purtătoare de rachete Osa II (din
care doar jumătate ar fi operaţionale), vânătoare de mine, nave auxiliare şi şase submarine tip Foxtrot (din care patru au capacitate de luptă). Ei bine, toate aceste nave pot lansa rachete.
Fregatele libiene au câte şase lansatoare de rachete de tipuri diferite, corvetele la fel, iar restul câte patru instalaţii de lansare. Este adevărat că, în comparaţie cu flotila NATO, Libia nu are nici o şansă, însă poate produce pierderi. Şi cum F 221 nu se poate apăra decât cu sistemele de bruiaj, echipajul nu va avea deloc o misiune uşoară.
Asta fără să mai punem la socoteală aviaţia militară libiană, care are de asemenea capacitatea de a lansa rachete împotriva navelor. Dintre toate navele a căror participare a fost anunţată oficial de NATO în Libia, f