Instrumentist apreciat în ţară şi străinătate, Ion Drăguşin le împărtăşeşte elevilor săi tot ce a învăţat despre vioară în cei peste 35 de ani de carieră.
Profil
NĂSCUT. 21 septembrie 1934, comuna Ioneşti, judeţul Vâlcea.
STUDII. Liceul de Muzică din Craiova.
FAMILIE. Căsătorit are trei copii şi şapte nepoţi.
A crescut cu muzica în casă, tatăl său fiind instrumentist şi încă de micuţ a îndrăgit folclorul. „Tata a vrut iniţial să mă înveţe să cânt la ţambal, dar pentru că era un instrument greu, am preferat vioara. Am ales acest instrument de care m-am îndrăgostit, apoi pentru toată viaţa. Pe cărarea muzicii, am fost îndrumat de tatăl meu, Gheorghe Drăguşin, dar şi de bunicul meu, Ilie Drăguşin", povesteşte Ion Drăguşin. Bărbatul afirmă că a învăţat să cânte la vioară de la vârsta de 7 ani, iar pentru el muzica a fost un domeniu minunat, datorită căruia a trăit experienţe extraordinare.
A fost dirijorul infanteriştilor în armată
În timpul stagiului militar pe care l-a efectuat la Garnizoana Oradea, maestrul Ion Drăguşin a înfiinţat ansamblul regimentului de infanterie, fiind chiar dirijorul acestui ansamblu. Revenit pe meleagurile natale, maestrul se angajează în anul 1970 în ansamblul „Vâlceanca". „Am făcut parte din fostul ansamblu «Vâlceanca» actualul «Rapsodia Vâlceană» şi am interpretat melodii din toate zonele ţării. Am avut ocazia să cutreier prin toate colţurile ţării, la spectacole şi festivaluri, dar am mers şi în străinătate", îşi aminteşte instrumentistul vâlcean. De-a lungul timpului, mastrul Drăguşin a participat la numeroase concursuri unde a obţinut premii şi distincţii importante. „La Festivalul Doine şi Balade de la Drăgăneşti-Olt, 1992 am obţinut premiul al II-lea ca solist instrumentist, la Festivalul Ceteră, lemnuţ cu dor, 1992 desfăşurat la Filarmonica din Satu Mare am obţinut tot l