Mai bine de 2.500 de români sunt purtători ai virusului HIV. Mai devreme sau mai târziu, aproape toţi ajung să sufere de SIDA. Principalele victime ale bolii sunt tinerii cu vârste între 15-19 ani. Anul acesta, peste 3.000 de elevi timişoreni au învăţat cum să se ferească de o boală fără leac.
Educaţie sexuală, Boli cu Transmitere Sexuală sau mituri despre HIV şi SIDA - sunt teme despre care liceenii timişoreni au aflat, în cadrul unor cursuri interactive, susţinute de voluntari. Cei mai interesaţi au plecat şi într-o tabără tematică, unde s-au distrat, în timp ce au învăţat cum să îi facă pe cei din jur să îi accepte în societate pe cei care au SIDA.
Informare din fonduri europene
Anda Rotaru este elevă în clasa a X-a a Colegiului Economic din Timişoara şi spune că, acum, ştie cum să se protejeze împotriva SIDA. Îşi doreşte să răspândească informaţia şi recunoaşte că, înainte, credea o serie de mituri false despre boală.
Liceenii timişoreni au găsit o soluţie pentru a salva România, în caz de cutremur
Click pe poză pentru galerie
„Am aflat că pot lua virusul şi de la salonul de manichiură. În schimb, ştiu că nu trebuie să mă feresc de o persoană purtătoare a virusului", spune tânăra. Am învăţat ce înseamnă boala, acum ştiu că nu pot să acord nici măcar primul ajutor fără să mă protejez cu mănuşi", mai povesteşte aceasta.
Vrea să îi înveţe pe cei mai în vârstă
Anda şi-a propus să răspândească informaţia şi în rândul prietenilor ei. Ea spune că îşi propune să devină un voluntar al campaniei de prevenire a virusului HIV.
„Noi mergem iniţial prin liceele timişorene şi ţinem câte trei ore la clasele a X-a. După aceea, îi selectăm pe cei interesaţi, pe care îi formăm să fie voluntari în cadrul campaniei. Mai organizăm diferite petreceri, ieşiri sau tabere de profil. Finanţarea se face prin fonduri europene