«Să supravieţuieşti unui atac vascular cerebral este ca şi cum te-ai naşte a doua oară.» Aşa susţin persoanele care au trăit un astfel de eveniment. După o luptă acerbă cu invaliditatea, ele ajung să privească viaţa cu alţi ochi.
De mai bine de 10 ani, România se află pe unul dintre primele locuri în lume în ceea ce priveşte decesele cauzate de afecţiuni cerebro-vasculare, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Iar rata mortalităţii în urma atacurilor vasculare cerebrale (AVC) se află la egalitate cu rata deceselor determinate de bolile de inimă. „Atacurile vasculare cerebrale sunt boli neurologice de cauză vasculară. De aceea, corect ar fi să spunem că aceste afecţiuni, împreună cu bolile cardiovasculare, reprezină prima cauză de mortalitate din ţara noastră. Astfel, cifrele se situează undeva la 350-370 de cazuri de AVC la 100.000 de locuitori", spune prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii Române de Neurologie.
Generează diferite invalidităţi
Persoanele care supravieţuiesc unui atac vascular cerebral se confruntă în general cu invalidităţi de diferite grade de severitate, explică prof. dr. Ovidiu Băjenaru. Astfel, pot apărea paralizii sau pareze, dificultăţi de limbaj, tulburări de vedere şi de orientare în spaţiu, probleme de echilibru şi de deplasare şi tulburări cognitive care pot evolua până la demenţă. În plus, timp de câteva zile după un astfel de accident, există un risc crescut de deces.
Într-o astfel de situaţie s-a aflat şi Cristina P., în cazul căreia, timp de zece zile, medicii au fost rezervaţi în ceea ce priveşte şansele de supravieţuire.
„Atacul vascular s-a produs în urmă cu cinci ani şi a fost destul de grav, într-o zonă a creierului cu centri vitali. Am avut momente pe parcursul bolii când n-am vorbit deloc. Din spital am ieşit după aproximativ o lună şi nu mergeam încă. Parte