Ambasada Marii Britanii din Bucureşti a pornit un ambiţios program de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. În primul an, rezultatul a fost o scădere de 12%.
În 2007, ministerul britanic de externe a început derularea unui program pentru a-şi reduce amprenta de carbon şi a asigura eficienţa activităţilor sale de peste hotare. La doi ani după, a debutat şi programul oficial de „înverzire” a ambasadei de la Bucureşti. Atunci a fost înfiinţat Comitetul Verde - un grup de şapte voluntari care promovează iniţiativele prietenoase cu mediul în rândul angajaţilor ambasadei. Tot atunci a apărut şi un nou post în organigramă, şi anume ofiţer de mediu şi energie, poziţie deţinută de Livia Mincă.
Pe scurt, programul global iniţiat de ministerul britanic de externe a oferit fiecărei ambasade posibilitatea de a-şi calcula emisiile de carbon la fiecare şase luni, metodă prin care se poate urmări evoluţia acestora, dar şi identifica sectoarele unde se pot face reduceri, precum şi soluţiile pentru a realiza acest lucru.
Astfel, explică Livia Mincă, la ambasada din Bucureşti este folosit un soft special numit „Calculatorul de carbon”, unde sunt introduse date referitoare la consumul de resurse din diferite sectoare: energie (electricitate, combustibili fosili), transport (cu avionul, cu trenul, cu automobilul), apă, deşeuri etc. Apoi, datele sunt grupate pe perioade de câte şase luni, care se suprapun cu cele două sezoane ale anului: rece (octombrie – martie) şi cald (aprilie – septembrie).
O reducere de 12%
Astfel, cu ajutorul „Calculatorului de carbon”, ambasada a strâns date pentru ultimii doi ani, din octombrie 2008 până în septembrie 2010. „În primul an, amprenta totală a fost de 308.41 tone de carbon, iar în al doilea an de 270.84 tone, în scădere cu 12% (datele se referă doar la clădirile ambasadei)”, explică Livia Mincă, subliniind şi un detaliu in