La Bruxelles a avut loc summitul social tripartit care i-a pus faţă în faţă pe oficialii europeni, sindicate și angajatori.
Cu această ocazie, comisarul responsabil pentru ocuparea forței de muncă, a atras atenţia că Europa își revine din recesiune, dar procesul este încă fragil și inegal.
Discuțiile au avut în prim plan impactul consolidării bugetare și fiscale asupra locurilor de muncă și asupra creșterii economice dar și rolul partenerilor sociali în guvernanța economică. Aici, sindicatele au atras atenţia, de la bun început, că nu sunt dispuse să suporte consecinţele unei crize pe care nu au provocat-o.
John Monks de la Confederaţia Europeană a Sindicatelor atrăgea atenţia că „muncitorii din Europa vor să-şi păstreze modelele sociale şi nu acceptă ideea că vor plăti pentru o criză pe piaţa muncii – criză ce a fost provocată însă de pieţele financiare”.
Pe un ton ceva mai optimist, preşedintele Comisiei Europene le-a promis partenerilor de discuţie că acest Consiliu European de primăvară va schimba cu adevărat regulile jocului, ceea ce va ajuta la depăşirea crizei.
În acelaşi timp, comisarul responsabil pentru ocuparea forței de muncă, a atras atenţia că Europa își revine din recesiune, dar acest proces este încă fragil și inegal.
La rândul său, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a avut şi un mesaj pentru cei 20 de mii de oameni care au protestat joi, 24 martie, la Bruxelles. „Facem tot ce putem să răspundem crizei şi să asigurăm stabilitatea financiară. Iar scopul ultim e crearea locurilor de muncă. Nu există contradicţie între cele două obiective. Reducerea datoriei publice şi încurajarea competitivităţii sunt condiţii pentru creşterea economică şi crearea locurilor de muncă. Deci, le transmit celor care protestează afară că luăm în considerare foarte serios temerile lor, dar ceea ce facem nu are efec