Protestele antiguvernamentale din Siria se extind, după ce presa occidentală relata că în localitatea Deraa au fost ucise, în ultimele zile, circa 100 de protestatari. Vineri, în ziua sfântă a musulmanilor, 1.000 de persoane au protestat în oraşul Tel, iar în Damasc s-au adunat 200 de persoane. În Deraa au fost ucise, vineri, circa 15 persoane. Forţele de ordine au deschis focul atunci când protestatarii au încercat să incendieze o statuie a lui Hafez al-Assad, fostul preşedinte al ţării.
Deşi actualul lider, Bashar al-Assad a promis ridicarea stării de asediu, mărirea salariilor şi modificarea legii partidelor politice, protestele, organizate prin Twitter si Facebook, continuă să se extindă. Şeful Pentagonului sugerează că regimul sirian ar trebui să urmeze exemplul Egiptului, acolo unde armata nu a tras, ci a ajutat la răsturnarea regimului Mubarak. "Guvernul sirian se confruntă cu aceleaşi provocări ca şi alte guverne din regiune", a declarat oficialul SUA.
"Protestele nu au atins toată Siria. Ele sunt localizate la frontiera dintre Siria şi Iordania, în Deraa, un oras de frontieră populat de minoritari armeni, kurzi şi turkmeni. Revendicările lor s-au adăugat la cele identice cu ale protestelor precedente din Tunisia, Egipt sau Libia (...) Problema este dacă aceste proteste se vor extinde în oraşele mari, până la Damasc. Dacă se va întâmpla astfel, ne putem teme de dezmembrarea Libiei", spune Antoine Sfeir, director al revistei Cahiers de l'Orient, intervievat de Le Nouvel Observateur.
„Dacă Siria va fi scindată, atunci acesta va fi sfârşitul Orientului-Mijlociu asa cum îl ştim astăzi", spune Sfeir.
"Nu trebuie să uităm că toate ţările din Orientul Mijlociu s-au constituit pe baza împărţirii teritoriilor între Marea Britanie şi Franta, conform acordului Sikes-Picot din 1916, şi nu pe baza noţiuni de popor. Probleme din Siria ar putea duce