România a aderat vineri la pactul european "EuroPlus", denumit, până la consiliul de joi (24 martie), Pactul pentru Competitivitate, conceput şi promovat iniţial de Germania şi Franţa.
"Nu aveam niciun motiv să nu aderăm la acest pact", a spus vineri, la Bruxelles, președintele României, Traian Băsescu. "Măsurile propuse de pact, din prisma legislației adoptate de noi în 2010, ne așază perfect în obiectivele pactului EuroPlus", a mai spus şeful statului.
Băsescu a spus că obiectivele propuse de statele din zona euro pentru stabilitate economică sunt aceleași cu cele ale României. "Acest pact european confirmă că nu s-a greșit în abordarea politicilor României în 2010," a spus acesta.
România este vizată de măsurile UE de austeriate, deoarece "mai devreme sau mai târziu", va adera la zona euro, a mai spus Băsescu.
La Consiliul European de vineri, șase state UE, printre care şi România, care nu au adoptat încă moneda euro, dar care urmează să devină parte din Uniunea Europeană monetară, au aderat la EuroPlus.
Acest pact european economic, care va începe să funcționeze din iunie 2013 și ale cărui motoare erau Franța și Germania, a fost convenit, informal, la summitul zonei euro de pe 11 martie, cu mențiunea că și statele din afara zonei euro au dreptul să aplice, dacă își doresc, aceste măsuri economice. Având o sferă extinsă, care include toate statele membre ale UE, pactul s-a numit EuroPlus.
Decizia liderilor UE constă într-un pachet care a fost aprobat joi seară (24 martie) de liderii celor 27 de state membre. Măsurile, fie noi, fie deja existente se impart în semestrul european, pactul de creștere și stabilitate, pactul EuroPlus și Strategia UE 2020. Noutatea constă în faptul că UE poate să impună sancțiuni statelor membre care ignoră disciplina bugetară. Modalitatea de sancționare trebuie urmează să fie definită.
Pact