Majoritatea companiilor IT care au afaceri in vestul Romaniei au practicat cresteri salariale pentru angajatii din zona research&development, anul trecut, majorarile fiind cuprinse intre 3 si 20%, arata un studiu efectual de compania de resurse umane AIMS Human Capital. Acelasi studiu arata ca pentru 2011 companiile si-au bugetat cresteri salariale, in medie, de 10%.
O medie a cresterilor salariale de anul trecut, pentru toate categoriile de angajati (management si specialisti) se situeaza tot in jurul a 10%. Mai mult de o treime din companiile respondente au aplicat anul trecut cresteri salariale mai mari decat cele bugetate initial.
Acest fapt, neobisnuit pentru o industrie in care previziunile si analizele de costuri sunt destul de stricte, se datoreaza partial cresterii peste asteptari a inflatiei dar si a competitiei prezente pe piata fortei de munca de profil, care a dictat cresteri salariale mai mari- pentru a pastra sau a atrage angajatii valorosi in companie, explica specialistii AIMS.
Nivelul mediu al salariului brut lunar pentru un software developer senior este de 6.711 lei in timp ce un junior developer castiga in medie doar 2.994 lei brut/luna.
Cu toate acestea, exista companii care platesc mai bine incepatorii in domeniul programarii, salariile acestora variind pe o plaja destul de larga, de la un minim de 1.040 lei si pana la un maxim de 6.060 lei brut/luna.
Aceste diferente pot fi justificate atat denivelul de competenta diferit de la caz la caz (un angajat incepator talentat, cu competente tehnice foarte bune este valorizat intotdeauna mai bine ca unul fara aptitudini tehnice deosebite), dar si de politicile salariale diferite (unele companii din domeniu au grile de salarizare diferite fata de altele) sau chiar de capacitatea personala de a negocia un salar bun in momentul angajarii.
Niv