La Bruxelles, liderii europeni au aprobat un pact pentru euro şi sunt gata să aplice sancţiuni petroliere Libiei. Sancţiunile petroliere sunt menţionate în rezoluţia ONU privind Libia, iar Germania ar fi dorit ca UE să aplice un embargo petrolier total.
Într-un text adoptat joi noapte la Bruxelles, UE a arătat în cele din urmă că aceste sancţiuni vor viza doar o parte dintre companiile petroliere libiene. Scopul este de a-i reduce colonelului Muammar Gaddafi resursele destinate angajării de mercenari.
Franţa a insistat pentru sancţiuni petroliere parţiale, întrucât nu a dorit ca şi rebelii aflaţi într-o regiune a ţării bogată în hidrocarburi, să fie afectaţi de aceste măsuri.
În ciuda îngrijorărilor unor altor state membre, tot Franţa, iniţiatoarea operaţiunii militare internaţionale a subliniat faptul că mandatul acordat de rezoluţia ONU nu va fi depăţit.
Preşedintele Nicolas Sarkozy a afirmat că nu se vor da lupte terestre în Libia, ci se va continua doar bombardarea elementelor strategice ale regimului Gaddafi.
În fine, în urma unui consens intervenit tot la Bruxelles, zona de restricţie aeriană impusă Libiei va fi verificată de forţele NATO.
Liderii europeni au decis în acelaşi timp şi un aşa-numit "Pact Euro Plus": un set de angajamente economice şi politice luate de statele europene, pentru o ieşire rapidă din criza economică.
Pactul este gândit pentru a consolida moneda unică, dar el este deschis participării tuturor statelor UE.
România, alături de alte cinci state din afara zonei euro şi-a anunţat participarea la acest nou Pact. Bruxelles, Mihaela Gherghişan
La Bruxelles, liderii europeni au aprobat un pact pentru euro şi sunt gata să aplice sancţiuni petroliere Libiei. Sancţiunile petroliere sunt menţionate în rezoluţia ONU privind Libia, iar Germania ar fi dorit ca UE să aplice un embargo petrolie