Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a avertizat liderii arabi că situaţia din Libia a creat un precedent politic pentru "responsabilitatea de a proteja". Liderul francez a declarat că Europa şi comunitatea internaţională va interveni în acelaşi mod respectând Rezoluţia 1973 a Consiliului de Securitate ONU: "Vom fi de partea protestatarilor paşnici", relatează Euobserver.com.
Preşedintele Sarkozy a vorbit joi, în cadrul summitului NATO la Bruxelles, despre cum va reacţiona comunitatea franceză la acte de violenţă precum cele din Libia. "În orice democraţie, se poate ajunge la demonstraţii violente. Dar nicio democraţie nu poate accepta ca armata să tragă în protestatari. Aceasta este poziţia Franţei şi nu se va schimba indiferent de ţara care este implicată", a susţinut Nicolas Sarkozy.
Situaţia din Egipt, Tunisia şi Yemen, diferită de cea a Libiei
Sarkozy a vorbit despre diferenţele dintre protestele din Egip şi Tunisia şi războiul civil din Libia. Acesta a subliniat că în Libia forţele pro-Gaddafi sunt cele care au pornit războiul împotriva civililor, spre deosebire de celelalte ţări unde armata a trecut de partea cetăţenilor la scurt timp după declanşarea protestelor.
Preşedintele a sugerat că Europa trebuie să se comporte ca o forţă politică, cu un scop militar propriu care să ajute relaţiile cu lumea arabă. "Este un momentu de extremă importanţă pentru viitorul politic al Europei şi pentru viitoarele relaţii dintre Europa şi liderii arabi", a adăugat acesta.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a avertizat liderii arabi că situaţia din Libia a creat un precedent politic pentru "responsabilitatea de a proteja". Liderul francez a declarat că Europa şi comunitatea internaţională va interveni în acelaşi mod respectând Rezoluţia 1973 a Consiliului de Securitate ONU: "Vom fi de partea protestatarilor paşnici", relatează Euobserver.com. @N