Între 7 şi 25 martie, postul France Culture a propus ascultătorilor săi o versiune radiofonică a celui mai de succes thriller scandinav al tuturor timpurilor, "Millenium", semnat de Stieg Larsson. E vorba, deocamdată, despre o serie de cincisprezece lecturi (episoade) care acoperă acţiunea primului tom al trilogiei, "Bărbaţi care urăsc femeile".
Cartea suedezului a fost şi va mai fi stoarsă în toate chipurile imaginabile. În ţara de baştină a autorului s-au făcut deja trei lungmetraje (cam plicticoase şi fără ritm), precum şi o serie televizată, iar fanii cuplului Mikael Blomkvist - Lisbeth Salander aşteaptă cu sufletul la gură isprava lui David Fincher ("The Curious Case of Benjamin Button" - 2008 şi "The Social Network" - 2010, între altele), care şi-a propus să realizeze, până la sfârşitul lui 2011, o nouă adaptare cinematografică. Cartea în sine, ca obiect de hârtie, şi-a atins probabil maximul de potenţial (50 de milioane de exemplare vândute până în prezent) şi a început, potrivit unei deja vechi tradiţii a pieţei, să genereze derivate de succes, prin transfer de prestigiu.
Schimbarea de mediu (audio-lectura) poate însă să nu rămână în siajul cărţii şi să funcţioneze ca o pomadă antiageing: o carte expirată, tocită de prea multă folosinţă, are şansa să fie regenerată şi să aspire la interesul publicului prin lectură publică. Este ceea ce face de ani buni actorul Fabrice Luchini (foto), astăzi cu mai mult succes ca niciodată. Până pe 10 aprilie, de pildă, actorul francez citeşte din La Fontaine, din Baudelaire sau din Céline la Théâtre de l'Atelier din Paris. Toate reprezentaţiile sunt şi un succes în sine (se joacă mereu cu casa închisă), dar, în plus, spectatorii sunt incitaţi să se năpustească, după spectacol, în standurile librăriilor ca să regăsească textul scris. "Vânzările, la nivelul tuturor ediţiilor, propuse de librarul Gibert Jos