În această perioadă, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Arad desfăşoară o campanie de informare printre părinţi, cu privire la Sindromul Down. Campania are ca scop consilierea părinţilor care au primit un diagnostic prenatal sau postnatal al Sindromului Down.
“Este foarte important să se ofere informaţii corecte provenite de la specialişti, pentru ca părinţii să înţeleagă şi să acţioneze cu discernământ, atunci când sunt anunţaţi despre acest diagnostic”, a declarat Dana Negru, director al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Astfel, până pe 7 aprilie, o echipă de specialişti vor sta de vorbă şi vor găsi soluţii pentru părinţii interesaţi de simptomele acestei boli.
Sindromul Down reprezintă o afecţiune cromozomială cauzată de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar. Cromozomii sunt structuri microscopice prezente în fiecare celulă din fiecare ţesut al organismului.
Ei poartă planul tuturor caracteristicilor pe care le moştenim. Acest plan este purtat sub forma un mesaj codat prezent într-o substanţă chimică denumită ADN. La om, sunt 23 de perechi de cromozomi în fiecare celulă, 46 în total. Un set de 23 de cromozomi se moşteneşte de la tată iar celălalt set de 23 de la mamă.
În 1959, geneticianul de origine franceză, profesorul Jérôme Lejeune, a descoperit că sindromul Down era cauzat de prezenţa unui cromozom 21 în plus, rezultând astfel un număr total de 47 de cromozomi în loc de 46. Un „sindrom” reprezintă o suită de semne şi caracteristici. Denumirea „Down” provine de la medicul englez, John Langdon Down, primul care a descris acest sindrom în anul 1866, cu aproximativ 100 de ani înainte ca acest cromozom suplimentar să fie descoperit.
În România, având în vedere faptul că la nivel modial incidenţa este de aproximativ 1-800 naşteri, se poate estima că sunt în jur de 30.000 de persoane cu trisomie 21.