Cineastul Florin Iepan, care e in lucru cu documentarul "Odessa", unde trateaza despre masacrul din octombrie 1941, cand armata romana a ars de vii, din ordinul maresalului Ion Antonescu aproape 22.000 de civili ucrainieni, majoritatea evrei, a explicat pentru HotNews.ro in ce stadiu e filmul, ce directie a luat-o acesta din 2009 incoace si ce a intentionat prin "experimentul social" de la Muzeul Taranului Roman din 21 martie.
Iulia Blaga: Ce reactii sperai sa obtii de la cei care au venit la MTR? Nu crezi ca aceasta modalitate de a face "experiment social" si de a spune: "Din momentul asta eu iau mana de pe volan. Pledez pentru un soi de opera colectiva" a derutat publicul si ca acesta nu a inteles ce vrei de la el?
Florin Iepan: Inainte de toate, as vrea sa punem lucrurile intr-un context anume. Ce avem aici? Cel mai intunecat moment din istoria noastra moderna. Peste 20.000 de civili sunt ucisi de catre soldatii si jandarmii romani. Cand? Acum 70 de ani, intr-o tara straina. De ce? Pentru ca erau evrei. Pretextul oficial? Represalii de razboi pentru aruncarea in aer a comandamentului militar romanesc din Odessa.
E aceasta una dintre cele mai mari executii in masa din timpul razboiului? Cu siguranta, da. Au fost implicate trupele germane? Nu. Episodul Odessa e parte a unui proces de purificare etnica pus in opera de statul roman? Cu siguranta, da. Ce stiu romanii despre Odessa? Mai nimic. Sunt dispusi romanii, in marea lor majoritate, sa admita faptul ca Romania a fost o tara fascista, care dincolo de Nistru a dus un razboi de ocupatie? Nu.
A fost Romania un caz izolat in epoca? Nu, tarile central si est-europene, in mare parte, au dezvoltat regimuri nationaliste de extrema dreapta. Un documentar clasic de factura istorica pe tema Odessa este solutia? Nu. De ce? Pentru ca e mult mai util sa descoperim in ce masura societatea roman