„Adevărul" îţi prezintă în fiecare sâmbătă povestea numelor mari din fotbalul românesc. Azi e rândul lui Iuliu Bodola, cel care ocupă încă, la şapte decenii de la retragere, locul doi în ierarhia all time a marcatorilor naţionalei, cu 30 de reuşite, poziţie ameninţată azi de Adi Mutu, care are 29 de goluri.
Originar din Braşov, Iuliu Bodola a început fotbalul în oraşul natal, la Braşovia, dar s-a remarcat mai ales la Oradea, unde a jucat în marele CAO, alături de nume mari ca Mircea David, Francisc Ronnay şi Nicolae Covaci, fratele mult mai celebrului Pişti Covaci. Au urmat trei sezoane petrecute la Venus Bucureşti, cu care a câştigat de două ori campionatul naţional, după care s-a întors la Oradea.
Cu echipa CAO, transformată în NAC în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, a reuşit să câştige şi titlul de campion al Ungariei. După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, Bodola a mai jucat pentru o scurtă perioadă la Ferar Cluj, actuala CFR, după care s-a stabilit în Ungaria, la Budapesta, unde a continuat să evolueze, până la 39 de ani, la MTK.
Nu punea alcool în gură
Debutând în echipa naţională la 19 ani, la 10 mai 1931, Iuliu Bodola a adunat în nouă ani nu mai puţin de 48 de selecţii, într-o vreme în care media anuală a meciurilor internaţionale era de cinci-şase. Ceea ce înseamnă că cel poreclit „Duduş" a jucat cam în toate! Recordul său de selecţii a fost doborât abia în anul 1974, de către Mircea Lucescu, în timp ce un alt record al său, al celor 30 de goluri în tricoul primei reprezentative, a rezistat până în 1997, când Gică Hagi a reuşit să-l depăşească.
Iuliu Bodola, în tricoul echipei naţionale a României, la un meci cu Anglia (1939)
De reţinut este şi faptul că Bodola a bifat alte 13 selecţii şi 4 goluri pentru echipa naţională a Ungariei, având în vedere că în acele timpuri nu era obligator