A ajuns să exceleze încă din primul an de liceu la materia pe care n-o înţelegea în gimnaziu, obţinând rapid premii şi medalii la olimpiadele şi concursurile naţionale.
Cosmin a absolvit şcoala generală în lumea satului, iar încă din primele clase a fost atras de ştiinţele exacte, în special de matematică. „Am avut şansa să am o profesoară foarte bună la matematică, Cristiana Bologa, care a ştiut să-mi stârnească curiozitatea faţă de lumea ciferelor, a geometriei. Aşa se face că din clasa a I-a şi până în clasa a VIII-a am luat numai premiul I, dar cu regret, spun că la fizică nu pricepeam mare lucru şi învăţam doar să-mi păstrez media. De mic însă mi-a plăcut să şurubăresc, să văd ce conţin jucăriile în interiorul lor, cum funcţionează", povesteşte Cosmin. După examenul de teză unică, a obţinut o medie foarte bună, motiv pentru care a putut să intre la unul dintre colegiile de renume ale Râmnicului, la profilul de matematică-fizică.
În primii patru elevi fizicieni din ţară
Fiind captivat de modul de a preda al „profului" de fizică, Marin Săndulescu, Cosmin a ieşit la tablă să rezolve o problemă de fizică prin metode preluate din... geometrie. „Domnul profesoar a avut atâta răbdare cu toţi şi aşa se face că în clasa a IX-a m-am calificat pe judeţ şi am participat la prima Olimpiadă Naţională de Fizică, care a avut loc la Constanţa, unde am fost alături de alţi cei mai buni 500 de elevi fizicieni din ţară. Faptul că nu m-am clasat pe podium, fiind la prima ieşire la un concurs de anvergură, m-a ambiţionat să mă pregătesc şi mai bine", spune Cosmin. Pe malul Topologului, la casa părintească din Nicolae Bălcescu, sub un copac, sfârşitul de săptămână îl găsea adesea pe Cosmin lucrând „la greu" din culegerile de fizică. „Anul acesta toţi cei şase liceeni care am reprezentat judeţul Vâlcea la Olimpiada Naţională de Fizică ţinută în perioada 30