România va ieşi din recesiune la finele lunii martie, creşterea economică va urma o traiectorie ascendentă de la un trimestru la altul, iar populaţia va simţi că situaţia s-a îmbunătăţit până la jumătatea acestui an, a declarat şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, pentru Mediafax.
"Există întotdeauns un grad de incertitudine şi nu ştiu exact care va fi cifra de la sfârşitul primului trimestru, dar cred că indicatorii privind economia României sunt aproape universal pozitivi. Există şi unele excepţii, dar dacă ne uităm la producţia industrială, creşterea este foarte robustă, iar evoluţia exporturilor, de asemenea, foarte pozitivă. Chiar şi cele negative, precum vânzările din retail sunt mai puţin negative decât erau, iar indicatori precum încrederea consumatorului s-au îmbunătăţit", a adăugat Franks.
El a arătat că indicatorii s-au îmbunătăţit constant în primul trimestru şi se aşteaptă la o creştere modestă a economiei după primele trei luni ale anului.
Pentru a ieşi tehnic din recesiune, economia unei ţări trebuie să înregistreze creşteri în două trimestre consecutive. În ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% faţă de cel anterior.
"Mă aştept ca avansul economiei să crească gradual pe parcursul anului 2011. Creşterea din fiecare trimestru va fi, în medie, ceva mai puternică decât în trimestrele anterioare, astfel încât să putem intra în anul 2012 cu o creştere destul de robustă", a mai spus Franks.
Guvernul şi FMI estimează pentru acest an o creştere economică de 1,5%.
Întrebat când vor fi sesizate de către populaţie efectele creşterii economice, oficialul FMI a arătat că există o diferenţă în timp de la prezentarea datelor statistice până la momentul percepţiei publice că situaţia s-a îmbunătăţit.
"Aş spune că până în a doua jumătate a anului veţi vedea că o persoană obişnuită îşi va da seamă