Sistemul dezvoltat de americani nu ar fi apărut fără satelitul rusesc Sputnik
Creat pentru misiuni militare acesta deserveşte de minune scopurile comerciale
Adevărul e că sistemul care ne ajută să aflăm unde suntem pe suprafaţa Pământului a intrat tot mai mult în vieţile noastre, ne ajută din ce în ce mai mult, iar pentru cei care au simţul orientării deficitar, dar cărora le place să călătorească le este chiar vital.
Născut în scopuri militare NAVSTAR (Navigation System for Timing and Ranging), cunoscut sub denumirea sa comună de GPS (Global Positioning Sistem), a reuşit să treacă fără probleme şi la scopurile comerciale. Însă, puţini ştiu că tot datorită problemelor armatei s-a decis permiterea utilizării sale în scopuri civile.
Oamenii de ştiinţă au realizat pentru prima oară că o poziţie pe suprafaţa Pământului poate fi determinată cu ajutorul satelitului rusesc Sputnik. Faptul că americanii au fost în stare să realizeze sistemul de poziţionare globală s-a datorat ruşilor care au fost primii care au lansat în orbită un satelit artificial, în 1957. O echipă de savanţi americani condusă de Richard B. Kershner monitoriza transmisiile radio ale lui Sputnik. Aceştia au descoperit cu ajutorul efectului Doppler (schimbarea continuă a frecvenţei undelor provenite de la o sursă aflată în mişcare), în momentul în care satelitul se apropia frecvenţa undelor creştea, iar în timp ce se depărta aceasta scădea. Astfel ei au realizat, că ştiind poziţia geografică exactă a lor, puteau să determine poziţia satelitului în raport cu suprafaţa Terrei. Aşadar omul a determinat pentru prima oară unde se află satelitul şi nu invers.
Dezvoltarea "constelaţiei" de sateliţi GPS a început acum aproape 40 de ani
Sistemul GPS în forma oarecum similară cu cea cunoscută astăzi a fost creat de Departamentul American de Apărare şi a rulat pe o