FMI este de părere că România ar trebui să se concentreze pe reforme în sectorul sănătăţii şi în investiţiile publice, eliminarea arieratelor, îmbunătăţirea sistemului fiscal şi, cu precădere, să facă acele schimbări instituţionale de care este nevoie pentru a facilita absorbţia fondurilor UE.
Board-ul executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat vineri noul acord de tip preventiv, care va dura 24 de luni şi va fi în sumă echivalentă cu 3.090,6 milioane DST (aproximativ 3,5 miliarde euro, 300% din cotă), acesta urmând să intre în vigoare la 31 martie 2011.
"Autorităţile au informat FMI că intenţionează să trateze noul aranjament ca fiind unul de precauţie şi, prin urmare, nu intenţionează să facă trageri. Acordul stand-by (SBA) va fi acordat împreună cu sprijinul de precauţie de la Uniunea Europenă, de 1,4 miliarde euro şi un împrumut de la Banca Mondială, de 0,4 miliarde euro", se arată în comunicatul Fondului.
Boardul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat vineri raportul privind cea de-a şaptea evaluare a acordului stand-by cu România care a fost 24 de luni. Acesta a fost în valoare de 11.443 miliarde DST (aproximativ 12,95 miliarde euro sau 17.07 miliarde dolari) şi a fost aprobat la 4 mai 2009, urmând a se încheia la 30 martie 2011 la cererea autorităţilor.
"Finalizarea evaluării finale permite plata imediată a 874 milioane DST (aproximativ 1 miliard de euro sau 1,4 miliarde dolari). Autorităţile au informat FMI că intenţionează, de asemenea, să trateze acestă plată finală ca fiind una de precauţie", se precizează în comunicat.
"Politica pusă în aplicare în cadrul programului cu Fondul a rămas puternică, iar autorităţile vor să continue următorul acord de precauţie pentru a semnala angajamentul lor de a continua reforma", a declarat John Lipsky, director adjunct în cadrul FMI, în urma discuţiilor din boardul ex