Cititorii au cuvantul
Sunt o cititoare constanta a revistei "Formula AS" si as vrea sa supun atentiei colective, cateva probleme curente, legate de economia noastra nationala, care pare pusa in obezi. M-as bucura ca solutiile pe care le ofer sa aiba oarecare ecou si sa starneasca interes.
Despre alimentatie
Urgenta maxima: un mercurial al preturilor
Posibilitatea izbucnirii unei noi crize alimentare internationale, la doi ani dupa ce precedenta a fost marcata de importante convulsii sociale, a generat vii dezbateri in cadrul Forumului de la Davos (Elvetia), unde lideri internationali au luat in serios amenintarea amplificarii si recurentei acestor crize, pe fondul cresterii populatiei planetei.
Si-n Romania s-a vorbit despre criza, dar nu s-a facut aproape nimic pentru siguranta alimentara si preturi decente. Cu cativa ani in urma, s-au spus multe despre dictatura supermarketurilor si eliminarea taxei (abuzive) de raft, care mergea si pana la 30%. Aceasta este o taxa aditionala marjei comerciale a vanzatorului. Acum, cand preturile au crescut, cred ca ar trebui redeschisa aceasta problema, caci oamenii o duc tot mai greu si sunt insetati de dreptate. Culmea este ca preturile alimentelor la noi cresc accentuat, in timp ce pretul de vanzare al materiei prime la producator e inca mic: 0,7-0,8 lei/kg grau si 1 leu/kg lapte. Preturile la cartofi, ulei, paine cresc rapid. Cred ca trebuie instituit un mercurial al preturilor si date amenzi mari celor ce nu-l respecta. In timp ce producatorii abia rezista, pe lantul de procesare si vanzare se intampla anomalii si preturile cresc, asa cum a aratat si d-l Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Trebuie intervenit de urgenta in stabilizarea preturilor la alimente. Lumea se poate lipsi de o excursie, de exemplu, de o haina, dar de mancare, nu.
Cand ca