Peste jumătate de milion de femei sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer de col uterin, iar 300.000 dintre ele ajung să moară. Deşi poate fi curabil dacă este detectat rapid , cancerul de col uterin este a doua cauză de deces prin cancer la femei.
"România are cel mai mare număr de cazuri de cancer de col uterin din Europa. Acest tip de cancer este frecvent întâlnit la persoanele tinere, dar sistemul lor imunitar stăpâneşte infecţia şi ea dispare. Doar femeile de peste 30 de ani sunt expuse unui risc mai mare pentru că după această vârstă incidenţa cancerului de colon creşte şi se menţine", spune doctorul Mihaela Badea, managing director la Micomi.
Cancerul de col uterin apare în urma infectării cu virusul papiloma ce se transmite sexual. Fiecare femeie activă sexual este expusă riscului de contactare a acestui virus, iar 80% dintre femei vor fi intectate la un moment dat în viaţa lor.
"De obicei infecţia trece, nu are simptome vizibile şi nici nu sunt evidente modificări la nivelul colului uterin de aceea nu se poate depista în cadrul unui examen ginecologic. Ceea ce aduce riscul dezvoltării bolii este persistenţa virusului ce se întâmplă doar la 10% dintre femei", explică Mihaela Badea.
Cum se identifică cancerul de col uterin?
De la apariţia infecţiei şi până la dezvoltarea cancerului trec mai mulţi ani în care se poate identifica apariţia cancerului, spune doctorul. De aceea femeile ar trebui să meargă periodic la medic pentru a-şi face testul Papanicolau, una dintre metodele prin care poate fi identificat rapid cancerul.
Dacă rezultatele testului sunt anormale, se va face un examen cu un microscop şi apoi o biopsie prin care se va îndepărta cancerul. După această etapă procesul se reia deoarece este necesară o supaveghere constantă.
"Acurateţea testelor depinde de formarea şi experienţa cadrului medical, iar 10-20 % di